simple web creator

Blog #3

Geef je immuunsysteem een boost met yoga!

Yoga versterkt je spieren en maakt je flexibeler, dat is geen nieuws. Maar wist je ook dat yoga zorgt voor een beter immuunsysteem en daarmee virussen buiten houdt? In deze blog leg ik het uit en deel ik je de meest effectieve yoga houdingen.

Er zijn veel yogahoudingen en meditatie oefeningen die specifiek de gezondheid van je longen verbeteren. Ze optimaliseren namelijk de circulatie van zuurstof. Ook zorgt een goede ademhaling ervoor dat afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Gebruik hiervoor je volledige ademhaling capaciteit. Wist je dat het grootste gedeelte van alle afvalstoffen het lichaam via de luchtwegen verlaat?

Tijdens yoga activeer je het parasympatische zenuwstelsel. Dit is het moment wanneer je lichaam in ruststand is. Net als tijdens het slapen. Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat je lichaam ontspant en zich herstelt. Hierdoor versterkt je immuunsysteem. Je immuunsysteem beschermt je constant tegen gevaar van buitenaf. Het vormt een barrière die voorkomt dat ziektes en bacteriën zoals het coronavirus makkelijker je lichaam binnendringen.

Wat kun jij doen om je immuunsysteem een boost te geven met yoga?

Draaiingen: geven ruimte en flexibiliteit om veranderingen aan te kunnen en herstellen het contact met het zenuwstelsel. Ze creëren een solide basis voor de communicatie tussen jouw hoofd en je hart.

Hartopeners en achterover buigingen: geven je kracht en energie. Ze verlichten angst en stress, versterken de long capaciteit en bieden de ruimte om je hart te volgen.

Gebruik volledige ademhaling capaciteit: legt verbinding, kalmeert, geeft rust en inzicht in processen. Het zuivert jouw systeem en voedt tegelijkertijd de spieren en bindweefsels.

Meditatie: brengt focus en schept overzicht. Zet elke situatie in perspectief zodat je vanuit juiste emotionele balans kunt handelen, wat er ook gebeurt.

Yoga staat voor verbinding. Waar je ook bent. De afgelopen tijd konden we niet in groepsverband aan yoga doen. Maar afstand in de maatschappij betekent niet dat je die verbinding verliest! Juist nu heb je de behoefte om dingen uit te spreken naar elkaar. Behoefte ook aan voedend contact met de diepere lagen en verbinding met je innerlijke kracht. Selfcare, het luisteren naar jouw eigen lijf, gezond leven, slapen, eten en actief bewegen zijn essentieel voor een goed immuunsysteem.

De situatie van nu levert voor iedereen andere associaties en reacties op. Iedereen is anders en ieder reageert op zijn eigen manier op telkens veranderende omstandigheden. Daarom is ruimte geven zonder oordeel heel belangrijk. Voor mij heeft het ervoor gezorgd dat ik terug naar de basis ging: slapen, eten, leven en samen zijn in volle aandacht. Een hele waardevolle periode! De essentie van verbinding en die elementaire basis neem ik mee, om meer bewust te zijn in de toekomst.

Daarnaast is het belangrijk om je systeem actief te prikkelen om gezond te blijven. Een goed humeur, veel lachen en situaties positief benaderen helpen hierbij. Ervaar je stress of zit je niet goed in je vel? Langdurige stress breekt je afweersysteem af en verzwakt je immuunsysteem. Meditatie kan je dan juist helpen om je gedachten los te laten en te ontspannen.

Zien we elkaar op de mat binnenkort? Ik verwelkom je met een glimlach!


Blog #2

Stressvrij je dag beginnen:
Zo doe je dat

Een dag zonder stress, dat is fijn. Én is Jiske, personal yogatrainer, op het lijf geschreven. Of je nou een grote liefde hebt voor de snooze-knop of meteen ‘aan’ staat zodra de wekker gaat, Jiske geeft je tips om bewust stressvrij je dag te beginnen.

START JE DAG ZONDER PRIKKELS

“Ben je gewend om meteen naar je telefoon of laptop te grijpen voor de eerste shots social media en mail? Al die prikkels zijn mogelijke bronnen van stress, en dat op het belangrijkste moment van de dag: tussen waken en wakker worden. Dat ene moment, dat momentje rust, die je hebt voor de rush van de dag daadwerkelijk begint. Denk nog niet aan de boodschappen die je moet doen, de kinderen die je naar oma moet brengen of een belangrijke meeting, maar sta nog even stil bij jezelf en de doelen die je hebt. ‘Wat wil ik bereiken?’ ‘Waar ben ik dankbaar voor?’. ‘Prime’ jezelf: leg de basis voor een succesvolle en vervullende dag. Laat je apparaten nog even met rust en richt de focus op wat voor jou belangrijk is. Vijf minuten is al voldoende, mits je het maar met aandacht doet."

ZET DE WEKKER EERDER DAN JE GEWEND BENT

“Negeer de snooze knop. Het geheim van een ontspannen ochtend is het hebben van regie over het begin van jouw dag. Het is verleidelijk om zo vaak mogelijk op de snooze knop te drukken, maar vermijd ‘m toch maar. Van uitstel komt niet alleen afstel, ook verstoort het je natuurlijke slaappatroon, wat je juist vermoeider maakt. Juist ‘s ochtends is het fijn om extra tijd in je planning te bouwen. Sta vijftien minuten of zelfs een half uurtje eerder op. Dit geeft je de kans om rustig te douchen, goed te ontbijten, de dag voor te bereiden of waar jij dan ook behoefte aan hebt om niet achter de feiten aan te lopen. Dare devil? Eindig je douche koud. Dit geeft je bloedsomloop een boost en zorgt ervoor dat je energie gaat stromen. De perfecte start van de dag.“

MEDITEER EN WARM JEZELF OP

“Naast priming, is ook meditatie een goede manier om je dag te beginnen. Je bent niet alleen een stuk meer ontspannen, ook ben je creatiever én productiever. Meditatie niks voor jou? Ook je spieren en doorbloeding kunnen ‘s ochtends wel wat hulp gebruiken. Hierbij gaat het niet om zware ochtendgymnastiek, maar om rustige (stretch) bewegingen om je lichaam op te warmen en voor te bereiden op de dag. Een strech naar links, een stretch naar rechts, een stretch naar voren en een strech naar achter is eigenlijk al voldoende, maar meer mag natuurlijk ook. Maak bijvoorbeeld een wandeling terwijl de zon opkomt, rol je spieren los met een foamroller of doe een paar yoga oefeningen."

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

“Als je ‘s avonds al het een en ander voorbereidt, scheelt dat je ‘s ochtends tijd én zorgen. Van het klaarmaken van je ontbijt (en misschien zelfs je gezonde lunch) tot het klaarleggen van je kleding, alles helpt mee om ‘s ochtends rustiger wakker te worden. Maak een to-do lijst om te voorkomen dat je ‘s nachts ligt te piekeren over wat je morgen allemaal moet doen, leg noodzakelijke items als sleutels op een vaste plek en bereid je ontbijt alvast voor. Dat laatste scheelt je niet alleen veel tijd, ook is het een stok achter de deur. Ontbijt is namelijk essentieel voor een goede start van de dag. Kies bijvoorbeeld voor een smoothie of overnight oats. Dit kun je gemakkelijk de avond van tevoren bereiden. Ga je primen? Dan helpt het ook om alvast een post-it met kernwoorden klaar te leggen. Plak deze op je wekker of telefoon. zodat je deze direct ziet en scherp bent op je doelen."


Blog #1

Ritme zit in alle mensen, swingen kun je leren!

Ritme zit in alle mensen, swingen kun je leren!

Sssst.... hoor je dat? Het is je hart dat klopt in je borst. Jouw unieke ritme. Leg je linkerhand er maar eens op, voel je hoe het je beweegt? Je systeem in beweging zet?

En hé, is dat je buik die geluid maakt? Wanneer je je andere hand op je buik legt en de tijd neemt om in te checken kun je een warm en rustgevend gevoel ervaren. Een sensatie die uitstraalt vanuit je handpalm naar al je organen. Zo zacht, en zo dichtbij! Voel je dat ze mee bewegen in het ritme van je hart? De constante pulserende beweging van leven, heel tastbaar.

Op de mat of in meditatie vindt en creëer ik een veilige plek waarin de ruimte ontstaat te luisteren en te ontdekken. Check-in: luister, en ervaar simpel weg wat er is. Observeer, duik in die diepere laag die we allemaal in ons hebben. Durf je dat?

Onze dagelijkse toestand daarentegen brengt afleiding alom. Werk vraagt focus, social media zit te porren en geliefden resoneren je aanwezigheid en je handelen. Kortom uitdagingen alom, en hupsakee, weg ben je uit dat warme gevoel in je buik en het kalmerende ritme van je hart. Het denken neemt de overhand en trekt je mee als de bovenstroom van de zee. Vaak voel je het al trekken aan je water, de bodem onder je voeten vandaan.

Het leven faciliteert ons met de uitdaging telkens weer, en in iedere situatie opnieuw de balans op te maken tussen hoofd en hart. Het is je eigen verantwoordelijkheid hoe je hier mee omgaat, welke ruimte je toestaat en je jezelf geeft. Ieder van ons bewandeld zijn of haar eigen unieke pad. Ik neem je mee op reis! Ga je mee?

Now boarding: ga terug naar het ritme van hart je hart. Sluit je ogen en tune in op de onderstroom. Word je gewaar van de subtiele trilling die je aanwezigheid veroorzaakt. Fasten your seatbelts, laat achter wat je niet nodig hebt en laat je mee voeren op de eindeloze vibratie van het universum. Dit zal je ondersteunen in de cadans van wat het leven brengt.

En, als je je afvraagt hoe lang deze reis duurt dan antwoord Grote Smurf: ‘Tot we er zijn’. Immers het universum is oneindig. Wikipedia vertelt me dat het heelal of universum circa 13,75 miljard (± 1%) jaar geleden is ontstaan, en synoniem staat voor alle materie en energie binnen het gehele ruimtetijd-continuüm waarin wij bestaan. De gigantische omvang van het heelal is onwaarschijnlijk en nauwelijks voor te stellen. Al zou je bijvoorbeeld in een heldere nacht naar de sterrenhemel kijken, dan zie je hoogstens 2.500 sterren. In het melkwegstelsel zijn minstens 80 miljoen keer zoveel aanwezig... Tachtig miljoen: dat is het salaris wat een top honkbalspeler in Amerika krijgt voor een vijfjarig contract, en wat het kost om 8km spoorlijn aan te leggen in Nederland. Oef!

Dat blijft allemaal erg abstract. Het gevoel van oneindigheid daarentegen is eigenlijk heel dicht bij te vinden in je eigen lijf! Dit onvoorstelbare en wellicht ongrijpbare gegeven kreeg onder andere voet aan de aarde in de jaren ’80. Frizzle Sizzle vertaalde het in een

songfestival hit: Neem de tijd voor alle dingen, leef je eigen ritme. Alles kun je laten swingen, in je eigen ritme’.

Het mooie is dat we allemaal onderdeel uit maken van dat grote geheel. Het is er altijd en overal. Het draagt ons, we zijn all-one. Dus tune in, zet het volume wat harder en enjoy the ride! Klik hier voor de muziek.

Om Namah Shivaya: tot op de mat, warme harte groet, Jiske

NB : Om Namah Shivaya zegt “Ik dank Shiva”. Shiva staat voor de super realiteit, je diepste inner-zijn.


BLOG